TED AliaÄŸa Koleji, BiliÅŸim Teknolojileri dersi kapsamında 2, 3, 4, 5, 6, 7. sınıflarda “Teknoloji Tüketen DeÄŸil Teknoloji Üreten Çocuklar YetiÅŸtiriyoruz.” misyonu ile yola çıkarak yeni ders içerikleri ile eÄŸitim – öÄŸretime devam etmektedir. Bu kapsamda BiliÅŸim Teknolojilerini ve Teknolojiyi etkili ve doÄŸru kullanmaları için verdiÄŸimiz eÄŸitimlerin yanı sıra onları düÅŸünmeye, problem çözmeye, üretmeye ve hayal etmeye yönlendiren yeni bir ders içeriÄŸine baÅŸlamış bulunmaktadır.
BiliÅŸim Teknolojileri Dersi İçeriÄŸinde Neler Olacak?
BT dersi içeriÄŸinde öÄŸrencilerin yaÅŸ seviyelerine uygun algoritma dersleri, kodlama dersleri, mobil kodlama dersleri, üç boyutlu (3D) tasarım dersleri, 3D Oyun kodlama dersleri, Robotik Tasarımı ve Kodlama dersleri bulunmaktadır. Kodlama ve Robotik eÄŸitimleri küçük yaÅŸ grubundaki çocukların merak duygusuyla hayal ettiklerini üretme ve sergileme imkânı vermektedir.
Kodlama ve Robotik Neden Önemlidir?
Bilgi, bilim, biliÅŸim çağındayız ve baÅŸ döndürücü bir geliÅŸimin olduÄŸu bir dönem yaşıyoruz. Åžüphesiz ki bu geliÅŸim durmayacak. Bir kısmını bugün öngörebildiÄŸimiz, bir kısmını ise henüz hiç bilmediÄŸimiz ve hayal bile edemeyeceÄŸimiz bir ÅŸekilde ve alanlarda devam edecektir. Ancak bu geliÅŸimin teknoloji, özellikle de bilgisayar ve internet teknolojileri üzerinden devam edeceÄŸi tartışmasız bir gerçektir.
ÖÄŸrenme süreçlerini en aktif yaÅŸayan çocuklar için "kodlama eÄŸitimi" günümüzde çok önemli olmak durumundadır. Bir problemi çözmek için farklı biliÅŸsel becerilerin aynı anda kullanılma süreci olarak tanımlanan kodlamanın, bireylere problemlere çok yönlü çözüm süreci sunmak, sistematik düÅŸünebilmek, olayları iliÅŸkilendirmek, farklı ve yaratıcı düÅŸünebilmek gibi özellikler kazandırdığı düÅŸünülmektedir. Biz çocuklarımızın bölgesinde ve dünyada söz sahibi, lider bir ülke olmak için eleÅŸtiren, sorgulayan, problemlere çözüm üreten, sadece bilgiye ulaşıp onu kullanan deÄŸil, aynı zamanda bilgi üreten ve küresel perspektifle harekete geçmeye çalışan, kendisine güvenen, donanımlı ve baÅŸarılı bireyler yetiÅŸtirmek zorundayız. Kodlama eÄŸitimi de bu zorunluluk çerçevesinde -tetikleyici olarak- en önemli role sahiptir.
4, 5, 6, 7. Sınıflarda kullandığımız Robotik setler ile de öÄŸrencilerin yaratıcılıklarını pekiÅŸtirmek, ortaya ürün çıkarabilmelerini kolaylaÅŸtırmak, problem çözme, sistematik düÅŸünme, bir sonraki adımı hesaplayabilme gibi becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. ÖÄŸrenciler planlama, tasarlama, programlama gibi anlamlı yaÅŸam becerileri kazanırken aynı zamanda ortaya somut bir ürün çıkarmanın hazzını yaÅŸamaktadırlar.
“Bu ülkedeki herkes programlamayı öÄŸrenmeli, çünkü insana nasıl düÅŸünmesi gerektiÄŸini öÄŸretiyor.” Steve Jobs
Güner GÜLER
BiliÅŸim Teknolojileri ÖÄŸretmeni